Duizenden woningen meer energie neutraal

Kunststof kozijnen kozijnen van Riant

Kunststof kozijnen maken duizenden woningen meer energie neutraal
Duizenden woningen worden grondig gerenoveerd in de komende jaren.
Vier woningcorporaties en zes bedrijven hebben een overeenkomst getekend donderdag voor de renovatie van 11.000 woningen.
De bedoeling is dat deze woningen al snel zo goed geisoleerd zijn, mede door kunststof kozijnen voorzien van driedubbel glas, dat ze geen energie uit het net hoeven te gebruiken. Dit is mogelijk door een zeer goede isolatie, het gebruik van slimme meters en apparatuur en duurzame energie zoals zonnepanelen op de daken.
Door alle woningen – jaren ’50 tot ’70 woningen – in een keer aan te pakken, kunnen de kosten kunnen per woning enorm gunstig uitvallen. (net als bij de auto-industrie.)
De woningcorporatieskunnen in het nieuwe model behalve de huurprijs ook de energiekosten in rekening brengen. Het is gebaseerd op de huidige energierekening. Lager energieverbruik is zo gunstig voor het bedrijf, dat dit geld uit de investering in de renovatie kan terugverdienen.
Het is nog niet duidelijk of het nieuwe nationale energie-fonds zal worden gebruikt voor dit doel. Het is 600 miljoen te zitten. Om de publieke en private geld
Binnenkort worden verschillende soorten vernieuwing in enkele woningen getest. Volgend jaar zijn complete woonblokken aan de beurt.

energie neutraal