Dakkapel

Dakkapel met modern designDakkapellen zijn mooi en zorgen voor meer licht. Een goed doordachte dakkapel voegt karakter toe aan een huis. Dakkapellen bepalen al decennia lang het Nederlandse straatbeeld. Met steeds wisselende populariteit zijn ze voortdurend veranderd in hun uiterlijk. Zij zorgen voor meer licht en en ruimte en geven het huis een bijzondere uitstraling.

Een dakkapel geeft het dak een speciaal tintje, en meer licht op zolder.
Als U een dakkapel wilt laten plaatsen zijn vooroverleg, constructie en kiezen van een vorm belangrijke eerste stappen. De voordelen van een dakkapel liggen voor de hand:
Dakkapellen bieden op zolder meer licht. En het biedt een mooi uitzicht als de dakkapel slim is geplaatst. Ze geven meer praktische en beschikbare ruimte op een zolder met een laag plafond.

Dakkapel, werk in uitvoering
Vorm en plaatsing

Onjuiste locatie kan de verhoudingen en de vorm van het dak verstoren. Bij de plaatsing is het belangrijk dat de dakkapel natuurlijk in het dak past en meer licht geeft. De dakkapel mag niet te hoog, en ook niet te dicht bij de dakrand geplaatst worden om de verhoudingen van het dak te behouden.
Tegelijkertijd moet de dakkapel passen bij uw huis. Enerzijds niet domineren in het dak met zijn omvang en anderzijds ook niet te klein zijn, omdat hij dan zijn functie verliest. Dit betekent niet dat we de dakkapel altijd moeten kunnen opmerken. De dakkapel moet worden beschouwd als een speciale decoratie van het dak.

 

Materiaal selectie
Meer licht en ruimte op zolderHet materiaal is een andere belangrijke beslissing. Veel dakkapellen zijn tegenwoordig uitgerust met kunststof rabat delen omdat omdat dit materiaal weinig onderhoud vergt en zeer lange tijd mooi blijft. Hout is minder handig wat betreft onderhoud, omdat het regelmatig onderhouden dient te wordn en het vaak nogal een klim vergt om de dakkapel te bereiken. Dit wordt vooral geassocieerd met steile daken en grote inspanning. Het schoonmaken van het venster moet in de overwegingen niet weggelaten worden.

 

Tijd
Voor leken, is de bouw van een dakkapel niet aan te bevelen. Met professionele hulp is de inspanning echter beperkt. Toch moet men met bouwen, onafhankelijk van de grootte van de dakkapel, op enkele dagen tot een week. Sneller gaat het, als de dakkapel wordt geprefabriceerd. Dan wordt alles kant en klaar gemonteerd op de vloer en met een kraannaar het dak gelift. Hiervoor moet de dakkapel niet breder zijn dan 1,5 meter. Voor grotere dakkapellen kan het beste gemonteerd worden op de juiste locatie.

Dakkapel in en royale brede uitvoering
Traditioneel – stap voor stap
De bouw van dakkapel begint wanneer een gedeelte dak is afgebroken van de binnenkant tot aan het dak.
In de volgende stap wordt de voorzijde bevestigd. Deze moet in evenwicht zijn.
Later, monteer de voorzijde op het juiste niveau.
Nu volgt het verwijderen van de resterende dakpannen op het dak – of andere dakbedekking. In de volgende stap worden de zijwanden opgetrokken. De zijwanden zijn bekleed en gepleisterd.
Nu is het nieuwe dak gebouwd. De bestaande dakconstructie moet continu worden ondersteund met balken. Het moet goed geïsoleerd en afgedicht zijn. De dichtingvan de dakkapel is belangrijk om ook in de toekost lekkage te voorkomen. Bovendien is het voordelig dat deze uitbreiding de isolatie van het hele dak verbetert.
Dakkapel met balkonNu moet in principe alleen het nieuwe kozijn geplaatst worden en het nieuwe dak worden gedekt.
De meest voorkomende fouten zijn slechte isolatie en het niet voldoende ondersteunen van de dakconstructie. Hoe meer balken ontbreken van de oorspronkelijke constructie, des te beter moet worden ondersteund om het gewicht te kunnen herverdelen. Het ontwerp moet niet alleen de nieuwe dakbedekking dragen, maar moet ook grote hoeveelheden sneeuw kunnen dragen.

Riantkozijnen heeft alle expertise in huis om U hierbij van A tot Z te begeleiden en u alle werk uit handen te nemen. Dakkapellen van Riantkozijnen gaan een huizenleven lang mee en zijn een blijvende versiering voor het gebouw.